Quantcast
Channel: Vihapuhe
Viewing all articles
Browse latest Browse all 336

Vihapuhe luo maaperää terrorismille

$
0
0

Vihapuhe vertautuu sotapropagandaan:

Jokaisen vapauden vastaparina on vastuu. Tämä pätee myös sananvapauteen. Suomessa ei ole ennakkosensuuria, mutta se ei tarkoita, etteikö sanomisistaan tarvitsisi kantaa vastuuta. Vihapuhe on ennen kaikkea terrorismia. Perinteisen terrorismin tavoin vihapuheellakin pyritään pelottelemaan, levittämään kauhua ja muokkaamaan yleistä mielipidettä radikalismin suuntaan. Suomessa on syytä olla huolissaan vihapuheesta. Sananvapaus ei ole kuitenkaan rajoittamaton oikeus, joka ajaa ihmisoikeuksien ylitse. Tietyt keskustelijat vetoavat, että demokraattisessa yhteiskunnassa kaikkien tulee voida sanoa mielipiteensä. He väittävät, että Suomessa ei voi keskustella maahanmuutosta leimautumatta rasistiksi. Samaan aikaan keskustelijat tekevät itse rankkoja yleistyksiä, kuten "jos maahan otetaan muslimeja, Suomi ”islamisoituu”. Sellainenkin puhe on yhtä lailla vihapuhetta, jossa vaaditaan homoille kuolemantuomioita ja perustellaan väkivaltaa uskonnolla. Rasismi, fasismi, kansallissosialismi ja poliittinen islam ovat vihapuheen suurkuluttajia. Tutkija Pentti Raittilan mielestä netin vihapuheella luodaan pahimmillaan maaperää tekoihin ulottuvalle väkivallalle. Tästä syystä sitä ei tule vähätellä.

 

Oikeusministeriön selvityksessä selviää:

Vihapuhe vaikuttaa merkittävästi uhrin turvallisuuden tunteeseen. Selvitykseen vastanneista vähemmistöryhmien edustajista, jotka olivat kokeneet viimeisen 12 kuukauden aikana vihapuhetta tai häirintää, 61 % koki sen vaikuttaneen vastaajan yleiseen turvallisuuden tunteeseen. Puolet kertoi sen vaikuttaneen psyykkiseen terveyteen ja kolmannes viranomaisluottamukseen. Yli puolet vastanneista kertoi, että välttää joitakin paikkoja, koska pelkää joutuvansa vihapuheen tai häirinnän kohteeksi. Kolmannes vastaajista kertoi välttävänsä liikkumista joissakin paikoissa läheistensä kanssa. Muita seurauksia olivat esimerkiksi vähemmistöryhmään kuulumisen peitteleminen, oman sosiaalisen kanssakäymisen väheneminen ja luottamuksen väheneminen poliitikkoihin ja kanssaihmisiin. Vihapuheen kohteiksi joutuneista vastaajista vain pieni osa oli ilmoittanut vihapuheesta tai häirinnästä jollekin taholle. Ilmoittamatta jättämisen syy oli vastaajien mukaan se, etteivät he uskoneet, että asialle olisi tehty mitään. On syytä miettiä uusia tehokkaampia toimintamalleja tuettaaksemme vihapuheen uhreja. Tämä ei ole mikään pieni ja vähäpätöinen asia. Sinäkin voit olla joku päivä vihapuheen uhri.

 

Lainsäädännöllisin keinoin puututtava:

Vihapuhetta ei ole kriminalisoitu omana kohtanaan rikoslaissa. Rikoslaista löytyy kohta, joka kieltää kiihottamisen kansanryhmää vastaan, mutta se ei ole välttämättä riittävä ja selkeä. Vihapuhe on paljon laajempi käsite kuin kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Olisi syytä katsoa läpi tämä voimassa oleva lainsäädäntö, että onko siellä aukkoja, joihin pitäisi puuttua. Vihapuheen kriminalisointi vaikuttaa olevan paras vaihtoehto demokratian ja sananvapauden suojelemiseksi.

 

Hanna Huumosta lainaten:

Sananvapaus mahdollistaa dialogin, jolla rakennetaan yhdessä keskustellen hyvinvointiyhteiskuntaa. Vihapuhe sen sijaan vääristää keskustelua, vie sen sivuraiteille ja provosoi ihmisiä toisiaan vastaan. Vihapuheen tarkoitus on järkyttää yhteiskuntarauhaa. Se siirtää fokuksen pois oikeista ongelmista ja saa ihmiset pelkäämään. Uskaltaisitko avata suusi ja kertoa mielipiteesi, jos tietäisit siitä varmasti seuraavan systemaattista häirintää, uhkailua ja pelottelua? Sananvapautesi on vaarannettu pelon ilmapiirillä. Olit sitten maahanmuuttokriitikko tai monikulttuurisuuden puolustaja, älä sorru vihapuheeseen.

Hyvää rasisminvastaista viikkoa kaikille!

 

Lähteet:

http://eivihapuheelle.fi/files/vihapuheen-monitahoisuus/tutkija-vihapuhe-vertautuu-sotapropagandaan/

http://www.oikeusministerio.fi/fi/index/ajankohtaista/tiedotteet/2016/03/selvitysvihapuhevaikuttaauhrinturvallisuudentunteeseen.html

https://www.rauhanpuolustajat.org/kirja/solidaarisuuskalenteri-2017/ (Hanna Huumonen)

 

 

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 336

Latest Images

Trending Articles