Yritän tässä blogissa esittää vähän erilaisen näkökulman vihapuheeseen. En väitä että tämä olisi uusi näkemys, koska maailmassa on varsin vähän uusia näkemyksiä, näkemyksiä on vain niin paljon että toiset näkemykset välillä pakosta unohtuvat. En myöskään väitä että olisin tämän näkökulmani itse kehitellyt, en vain muista mistä olisin saanut siihen idean.
Meillä on kauan aikaa ollut väärä käsitys siitä mitä kansa miettii ja miten se ajattelee. Kansalaisen on ollut vaikeata saada mielipiteitään julkisuuteen. Palstatilaa on ollut tarjolla rajoitetusti ja Julkaisukynnys on ollut korkealla.
Kansan mielipiteet asiosta eivät siis ole tulleet esiin. Kansalaisten on ollut vaikeata kirjoittaa jotakuinkin tulkittavalla tai jotakuinkin sivistyneellä tavalla, oikeinkirjoituksesta puhumattakaan, niin että ne jutut joita kansalaiset olisivat halunneet esiin tuoda ovat olleet julkaisukelvottomia monella tavalla.
Tänä päivänä kaikki on toisin. Palstatilaa on netissä rajattomasti, kriteereitä kirjoitusten laadulliselle tasolle ei juuri ole ja sananvapaus pitää huolta siitä että mielipiteiden perusteella juttuja ei voida poistaa näkyviltä. Eikä niitä usein edes haluta poistaa, ei ole olemassa moderaattoreita ja moderoinnin laatu on useimmiten kyseenalainen, toisin kuin esimerkiksi vaikkapa tässä mediassa missä nyt olemme, eli Uudessa Suomessa.
Kansalaisten kirjoittamia mielipiteitä, heidän käyttämäänsä kieltä ja heidän ajatuksiaan kauhistellaan nyt, kun ne tulevat vapaasti ja moderoimattomasti esiin ja ihmetellään että mitä oikein olisi tehtävissä netin siistimiseksi kansalaisten kirjoittamilta törkyjutuilta. Siinä riittääkin ihmettelemistä, sillä tilanne on uusi käytännössä kaikkialla maailmassa, niin että mistään ei voi katsoa mallia miten käytännössä tulisi menetellä.
Lisäksi on mediaan tullut uusi ilmiö, tai, eihän se nyt uusi ole, mutta se tulee esiin uudella tavalla, nyt kun sana on vapaa kaikille ja kaikentasoisille kirjoittajille. Nyt on olemassa kansalaisten karkeita mielipiteitä myötäileviä ja niitä suosivia sivistyneistön piiristä nousseita populisteja, jotka keräävät itselleen irtopisteitä myötäilemällä kansalaisten sivistymättömiä, rasistisia, fasistisia ja muita kummallisia aatoksia ja fantasioita.
Nämä kansalaisten ääniä kalastelevat ja sillä tavalla valtaan pyrkivät populistit ovat yleensä itse sivistyneitä ja he myös osaavat selittellä ja kaunistella kansalaisten karkeaa ja hiomatonta ilmaisua. Tällaiset politikot ovat menestyneet politiikassa viimeaikoina hyvin. Politikkona voi menestyä moukkamaisilla mielipiteillään myös sivistymätön moukka, mikäli jostain vain löytyy riittävästi rahaa vaalikamppanjan rahoittamiseen.
Mitä kaikkea tästä voimme oppia?
Ainakin sen että meidän käsityksemme kansalaisista ja kansalaismielipiteistä on ollut pahasti pielessä ennen kuin internet ja some tulivat mukaan kuvioihin ja toivat sivisymättöneistön mielipiteet ja ajatukset esiin. Aiemmin, ennen somea, emme tienneet mitään näistä sivistymättöneistön ajatuksista, koska vain sivistyneistön ajatukset pääsivät esiin mediassa.
Asioita ei korjata sillä tavalla että nyt sivistymättöneistön suut tukittaisiin, eikä se taitaisi olla mahdollistakaan. Se ei olisi mahdollista teknisesti, eikä se olisi meidän länsimaisten ihmisten omaksumien eettisten periaatteiden mukaista.
Sananvapauden rajoitukset onnistuvat Venäjällä, Kiinassa ja muissa entisissä itäblogin maissa. Siellä myös sananvapauden rajoittamista edelleen aktiivisesti harrastetaan, mutta se ei onnistu meillä länsimaissa, eikä sellainen sananvapauden rajoittaminen kuulu meidän sivistykseemme.
Sivistykseen sen sijaan kuuluu että myös sivistymättöneistöllä on ajatuksen vapaus, sananvapaus ja puheoikeus. Jos sivistyneistö ei pärjää debatissa sivistymättöneistölle, niin se ei ole ainakaan sivistymättöneistön vika.
Olen siis sitä mieltä että kesustelu jatkukoot, eikä sivistyneistön suinkaan pidä piilottaa kynttiläänsä vakan alle, kun vähän tuuli puhaltaa, vaan pitää rohkeasti kantaa valistuksen soihtua, pitää lippu korkealla ja kertoa omat ajatuksensa ja käsityksensä asioista, huolimatta sivistymättöneistön kritiikistä ja pilkasta.