Quantcast
Channel: Vihapuhe
Viewing all articles
Browse latest Browse all 336

Vihapolitikointi ja kaksien rattaiden taktiikka - Ei kanna pitkälle

$
0
0

Kokoomuksen puheenjohtaja valtiovarainministeri Petteri Orpo on nostanut esille kansanedustaja Veera Ruohon kokeman vihavyöryn, jota Orpo on luonnehtinut käsittämättömäksi. Tarkoituksena on ottaa asia esille myös hallituskumppaneiden kanssa.

Vihapuhe erilaisten sähköisten kommunikointiväylien kautta on valitettavaa arkea. Erityisen kiusalliseksi tämän tekee vihapuheita esittävien mahdollisuus esiintyä nimettömänä tai tekaistuilla identiteeteillä.

Emme voi hyväksyä poliitikkoihin, kuten Veera Ruohoon, kohdistuvaa vihakampanjointia.

Demokraattisen päätöksentekojärjestelmän ollessa kyseessä, samaan hengenvetoon on todettava, ettei myöskään kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuruun kohdistettava painostus, jopa suoranainen demonisointi ja saalistus, ole yhtään sen hyväksyttävämpää.

Vihapuheen osalta on kuitenkin muistettava se realiteetti, että poliitikot ovat kansalaisille esikuvia sekä hyvässä että pahassa.

Liian monta kertaa poliitikkojen harjoittama vihan lietsonta, joka tyypillisesti kohdistuu vähemmistöihin, tulkitaan joidenkin kansalaisten mielessä eräänlaisena korkeammalta tasolta annettavana oikeutuksena toistaa vihaa lietsovan poliitikon toimintamallia ja hoitaa varsinainen likainen työ.

Seuraukset tiedetään.

Poliitikot itse voivat toimia tavalla, joka tekee vihapuheesta ja -vaikuttamisesta salonkikelpoista. Tätä – poliitikkojen omaa roolia – ei voida eikä tule ohittaa, kun tarkastellaan kyseisiä ilmiöitä yhteiskunnassa, missä liiankin monta kertaa erilainen pahoinvointi altistaa ihmisen kielteisille sytykkeille.

Poliittisella järjestelmällä on peiliin katsomisen paikka.

Osana suomalaista poliittista järjestelmää myös Kokoomuksella on sama tilanne, mistä karu muistutus saatiin vastikään Tampereelta.

Tampereen kaupunginvaltuuston suurin valtuustoryhmä (Kokoomus, Kristillisdemokraatit ja RKP) toimi viimeisimmässä valtuustokokouksessa tavalla, joka on laajalti järkyttänyt kaupunginvaltuuston jäseniä, tamperelaisia yleisemmin unohtamatta.

Tampereen kaupungin vuoden 2017 arviointikertomuksen ja tilinpäätöksen käsittelyn yhteydessä osa suurimman valtuustoryhmän jäsenistä järjesti näytelmän, jonka tarkoituksena oli osoittaa halveksuvia mielipiteitä transsukupuolisista. Mielipiteitä esitettiin puheenvuoroin ja huuteluin.

Osallisina näytelmässä olivat Kristillisdemokraattien valtuutettu ja kaksi Kokoomuksen valtuutettua.

Eräs kaupunginvaltuuston jäsen on todennut, että mainittujen Kokoomuksen valtuutettujen aiemman toiminnan perusteella esitetyt tasa-arvon vastaiset mielipiteet eivät tulleet yllätyksenä.

Uudistunut tasa-arvolaki kieltää sukupuolivähemmistöjen syrjinnän ja vaatii kuntia suunnitelmallisesti toimimaan myös sukupuolivähemmistöjen tasa-arvoisen kohtelun varmistamiseksi. Tämä koskee sekä roolia työnantajana että julkisten palvelujen tuottajana.

Mitä transsukupuolinen työntekijä tai palveluja käyttävä henkilö ajattelevat tapahtuneesta?

Kokoomuksen puoluekokous on juuri tehnyt päätöksen toimia translain uudistamisen puolesta mutta eräiden tamperelaisten kokoomuspoliitikkojen mielestä tälle voi haistattaa pitkät kenenkään asioihin puuttumatta?

Olisi johdonmukaista, että Kokoomus kävisi perusteellisen sisäisen keskustelun vihapolitikoinnista sen omissa riveissä.

Vihapolitikoinnin harjoittamisen suhteen ei voi eikä kannata istua kaksilla rattailla.

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 336

Trending Articles