Suomalaista demokratiaa on koeteltu. Uusi tilanne syntyi, kun maahamme alkoi tulla viime syksynä kaikkien yllätykseksi runsaasti turvapaikanhakijoita. Lopulta heitä tuli vuoden aikana noin 32 000.
On raportoitu useista uudenlaisista rikoksista, ja väitelty maahansaapujien motiiveista sekä vaikutuksesta turvallisuuteemme.
Jostain maan alta on noussut epämääräinen kansallismielinen organisaatio Soldiers of Odin tekemään omaa katupartiointiaan. On syntynyt myös huolestuneiden kansalaisten huomattavasti vähemmän epäilyttävää katupartiotoimintaa.
Jotkut äärinäkemyksiä levittävät verkkosivustot ovat hyödyntäneet surutta muuttunutta ilmapiiriä. Ne ovat tehneet bisnestä ”toimitetulla” materiaalilla, jonka keskeinen sanoma on muukalaisvihamielinen.
Julkisen sanan neuvoston toimintaperiaatteisiin sitoutunut media, JSN-media, ei ole ollut hiljaa. Se on muistuttanut yhteisulostulollaan äärisivustojen olemuksesta.
Myös oikeustapauksia vihapuheen levittäjiä vastaan on vireillä. Niitä puidaan vielä kuukausia, ehkä vuosia.
Tilanteessa on kansalaisten verkkokäyttäytymisen osalta jotain samaa kuin vuoden 2011 ympäristössä. Törkykirjoituksia ilmestyi verkkoon paljon, tuli oikeusjuttuja ja sakkotuomiotakin jaettiin. Tuomittujen joukossa oli pari tuon aikaista kansanedustajaakin.
Ennen törkyilijät olivat pääsääntöisesti anonyymejä, tosin äärisivustoja oli jo takavuosina. Tilanne rauhoittui silloin hetkeksi oikeudessa annettujen tuomioiden jälkeen.
Nyt törkyporukat ovat tulleet edellistä invaasiovaihetta julkeammiksi kuvitellen, että sananvapauteen kuuluu toisten ihmisten uhkailu ja äärimmäisen alatyylinen nimittely. Tuota toimintaa on harjoitettu enemmän omilla nimillä.
Tämän vuoden alussa keskusteluun toi oman painavan lisänsä kirjailija Jyri Paretskoi muistuttamalla, että suurin osa ihmisisistä on ”tolkun ihmisiä”, eli kansan enemmistö ei edusta ääriporukoita. Tähän kirjoitukseen tarttui myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka vahvisti kirjailijan sanomaa arvovallallaan.
Muukalaisvihamielisimmät ovat joutuneet ahtaalle. Heiltä on loppumassa keskustelussa happi tason kohennuttua. Myös äärisivustojen ulkopuolella nähty hehkuttaminen näyttäisi laimentuneen, kun moni sivustoja ylistänyt ei taida enää edes itse uskoa entiseen asiaansa.
Suomalainen vähän epäkunnossa käynyt demokratia on ilmeisesti korjaamassa itseään keskustelemalla. Korjaamiseen on tarvittu vähän viranomaisiakin ja tarvitaan yhä - ja oikeuslaitosta.
Äkillisessä turvapaikanhakijaongelmassa suuressa roolissa toimiva sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg tiivisti kehityksen kulun Ylen eilisen A2-illan loppukommentissaan.
”Väitän esimerkiksi tällä hetkellä, että en jaa enää sitä niin voimakasta ääripääilmiötä kuin meillä oli joskus loka-marraskuussa. Tilanne on tasapainottunut ja me olemme Suomessa ehkä alkaneet löytää tavan käydä vaikka tämän tyyppisiä keskusteluja”, hän sanoi ja viittasi A2-iltaan.
Eli vihaisemmatkin suomalaiset olisivat oppimassa kaiken tämän jälkeen uudelleen, että vihapuhe ei kuulu suomalaiseen kulttuuriin.